De term Saus klaar stucwerk wat houd dit in en de miscommunicaties hiervan.

Roel van Egten • jan. 28, 2024

De term saus klaar.

Er ontstaan vaak miscommunicaties/meningsverschillen bij de term saus klaar stucwerk.


Dit is niet heel raar aangezien de term behang klaar word gebruikt bij het behangen van de afgewerkte/gestukadoorde wanden.

Maar tussen sausen en behangen zit een erg groot verschil. Met name bij het latex spuiten.


Ik ga eerst het grootste verschil uitleggen tussen deze termen en zal daarna terug komen op miscommunicaties/meningsverschillen over de term saus klaar.

Bij behang klaar kan je 9 van de 10 keer gelijk beginnen met het behangen van de wand na het drogen van het stucwerk omdat het behang alle kleine krasjes en oneffenheden zal camoufleren. Tenzij het behang zo dusdanig dun is dat de oneffenheden erdoor zullen komen.

Schilderen of de gestucte muur een kleur geven heeft de tegenovergestelde werking, Op het moment dat je iets een kleur geeft of volledig wit maakt komen de oneffenheden juist naar voren.


Omdat bij de term behang klaar direct behangen kan worden gaan mensen er dus vanuit dat bij de term saus klaar meteen geschilderd kan worden.


Kort door de bocht: dit is bij saus klaar stucwerk NIET het geval!


Saus klaar stucwerk moet na droging geschuurd en nagelopen worden op kleine krasjes en deukjes omdat zoals aangegeven bij de verschillen deze naar voren komen.


Nu vraag je, jezelf waarschijnlijk af maar waarom voorkomt de stukadoor dit niet of waarom werkt hij dit niet meteen bij.

Dit kan een stukadoor niet. Omdat het stucwerk op het moment van afwerken nog nat is. Deze kleine oneffenheden en mes aanzetten (zoals wij dit noemen) komen pas naar voren op het moment dat het stucwerk begint te drogen of geheel gedroogd is.

Daarom dient de schilder dit altijd te controleren en te schuren bij het schilderen/sauzen.

Hierdoor kiezen veel bedrijven ervoor om van de term saus klaar af te stappen en het te vervangen voor Schilder klaar stucwerk. Omdat schuren en nalopen volgens de richtlijnen bij het schilderwerk horen.


Echter is het natuurlijk wel de bedoeling dat wij als stukadoor de ondergronden dusdanig goed afwerken om dit te minimaliseren.

door Roel van Egten 27 jan., 2024
Het stukadoren van de keuken
door Roel van Egten 11 jun., 2023
Hier onder leest u welke voorbereidingen getroffen dienen te worden voor de stukadoor zijn werkzaamheden kan uitvoeren.
door Roel van Egten 31 mrt., 2023
Wat is Latexspuiten en wat kost het?
door Britney Malalasekera 19 mrt., 2023
Uw nieuwbouw woning dunpleisteren
door Britney Malalasekera 16 mrt., 2023
Kosten per vierkante meter stucwerk
door Britney Malalasekera 11 mrt., 2023
Wie zijn wij en wat doen wij.
door Britney Malalasekera 11 mrt., 2023
 U wilt spotjes in het plafond, u wilt die balken op het plafond weg werken of u wilt van de leidingen die in het zicht zitten af. Daarom heeft u er voor gekozen om een verlaagd plafond of een voorzet wand te laten plaatsen. Om deze vervolgens strak af te werken door middel van stukadoren. Om dit te kunnen doen moet u rekening houden met een aantal zaken. Het materiaal waarmee er afgetimmerd word moet natuurlijk te stukadoren zijn denk hierbij aan stucplaten, AK platen, gipsplaten. Voorbeelden van materialen die niet gestukadoord kunnen worden zijn hout of MDF. De aangebrachte wanden en plafonds moeten aan een aantal eisen voldoen. Wij noemen dit de richtlijnen van het TBA (technisch bureau voor afbouw) hier kunt u ook vinden hoe het afgewerkt moet worden. Om een aantal voorbeelden te noemen: - De wanden en plafonds moeten goed vast zitten (ze mogen niet bewegen als je er tegen aan duwt) - De kopse kanten van de gipsplaten mogen aan grenzend zijn maar aan de zijkanten moet er een beetje ruimte tussen zitten. Zodat er geen spanning op de platen word uitgeoefend tijdens de werking ervan. (wand dan kan het gips gaan scheuren) - De naden van de platen mogen niet allemaal aangrenzend zijn. Deze moeten op de zelfde manier worden aangebracht als bijvoorbeeld een gemetselde wand zodat je geen dubbele kieren hebt. - Als u er voor kiest de rachels in de lengte van het plafond te plaatsen dan moeten de platen er andersom op gemonteerd worden (in de breedte) - Tussen elke rachel moet 30cm ruimte zitten en als u gebruikt maakt van stucplaten 40cm.a Indien de richtlijnen niet worden toegepast kan het zijn dat: - Er door teveel spanning tussen de platen scheurvorming ontstaat - Indien er teveel speling in de platen zit kan het zo zijn dat door het aanbrengen van de gips laag (veel gewicht) de platen gaan uithangen waardoor je geen vlak plafond meer hebt. - Hier onder vind u een link naar de website van het TBA: TBA-richtlijn-1.1.pdf (tbafbouw.nl)
door Roel van Egten 08 feb., 2023
Raapwerk techniek in de nieuwbouw en renovatie van uw woning
door Roel van Egten 01 feb., 2023
Wat zijn de verschillen?
door Roel van Egten 30 jan., 2023
Een professioneel stukadoorsbedrijf
Share by: