Waar moet u opletten bij het inhuren van een stucadoor?

Roel van Egten • jan. 30, 2023

Een professioneel stukadoorsbedrijf

Een woning verbouwen of renoveren kan een behoorlijke klus zijn. Er zijn vele aspecten waar u rekening mee moet houden, zoals het inhuren van de juiste professionals om de werkzaamheden uit te voeren. Een van de belangrijkste onderdelen van een verbouwing of renovatie is het stucwerk. Goed stucwerk kan een grote bijdrage leveren aan de uitstraling van uw woning, maar wat komt er eigenlijk bij kijken als u een stukadoor wilt inhuren?


Stap 1: Contact opnemen

Als u besluit dat u een stukadoor wilt inhuren, dan kunt u contact opnemen met een geschikt bedrijf. Bij het maken van een keuze is het belangrijk om te letten op de ervaring en de reviews van het bedrijf. Daarnaast is het ook handig om te kijken of ze gespecialiseerd zijn in het soort werkzaamheden dat u wilt laten uitvoeren.


Stap 2: Bespreken van uw wensen

Na het maken van een afspraak komt de stukadoor bij u langs om uw wensen te bespreken. Het is belangrijk om duidelijk aan te geven wat u verwacht van het stucwerk. Ook kan de stukadoor u adviseren over welke materialen het beste gebruikt kunnen worden en welke afwerking het mooiste zal staan bij uw woning.


Stap 3: Plannen van de werkzaamheden

Als u besluit om met de stukadoor in zee te gaan, dan wordt er een afspraak ingepland voor het uitvoeren van de werkzaamheden. Bij het plannen van de werkzaamheden is het belangrijk om rekening te houden met de droogtijd van het stucwerk. Het stucwerk moet namelijk voldoende tijd hebben om te drogen, voordat het afgewerkt kan worden met bijvoorbeeld verf of behang.


Stap 4: Uitvoeren van de werkzaamheden

Voordat de stukadoor aan de slag kan gaan, dient u ervoor te zorgen dat de ruimte waarin gewerkt wordt leeg en schoon is. Ook kan het zijn dat er voorbereidende werkzaamheden nodig zijn, zoals het aanbrengen van grondverf of het aanbrengen van hoekbeschermers. Tijdens het stucen zelf wordt er eerst een hechtmiddel aangebracht en vervolgens wordt het gips aangebracht op de muur. Om het stucwerk zo glad mogelijk te maken, wordt er over elke centimeter van de wand of plafond zes keer heengegaan.


Stap 5: Oplevering

Als het stucwerk voltooid is, vindt er een oplevering plaats. Dit betekent dat u samen met de stukadoor de werkzaamheden controleert en eventuele gebreken worden opgelost.


Droogtijd van stucwerk

Het is van groot belang om er voor te zorgen dat er voldoende ventilatie en luchtcirculatie in de ruimte is en dat het niet te koud is.

Het mag ook weer niet te warm wezen want dit kan er voor zorgen dat het stucwerk te snel droogt en dit zal zorgen voor krimpscheuren.

Over het algemeen kan gesteld worden dat stucwerk ongeveer één week nodig heeft om volledig uit te harden. Het is dan ook aan te raden om gedurende deze periode geen zware voorwerpen tegen de muren te plaatsen of te bevestigen, om beschadiging te voorkomen. Ook is het belangrijk om gedurende deze periode het stucwerk niet te belasten met vocht. Dit betekent bijvoorbeeld dat u de muren niet mag afspoelen of schoonmaken met water.

Afhankelijk van het type stucwerk dat u heeft laten aanbrengen, kan het zijn dat er na het drogen nog verdere afwerking nodig is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanbrengen van een sierpleister of betonlook, of aan het aanbrengen van behang of verf. Het is van groot belang dat deze afwerking pas plaatsvindt nadat het stucwerk volledig is uitgehard.

door Roel van Egten 28 jan., 2024
De term saus klaar.
door Roel van Egten 27 jan., 2024
Het stukadoren van de keuken
door Roel van Egten 11 jun., 2023
Hier onder leest u welke voorbereidingen getroffen dienen te worden voor de stukadoor zijn werkzaamheden kan uitvoeren.
door Roel van Egten 31 mrt., 2023
Wat is Latexspuiten en wat kost het?
door Britney Malalasekera 19 mrt., 2023
Uw nieuwbouw woning dunpleisteren
door Britney Malalasekera 16 mrt., 2023
Kosten per vierkante meter stucwerk
door Britney Malalasekera 11 mrt., 2023
Wie zijn wij en wat doen wij.
door Britney Malalasekera 11 mrt., 2023
 U wilt spotjes in het plafond, u wilt die balken op het plafond weg werken of u wilt van de leidingen die in het zicht zitten af. Daarom heeft u er voor gekozen om een verlaagd plafond of een voorzet wand te laten plaatsen. Om deze vervolgens strak af te werken door middel van stukadoren. Om dit te kunnen doen moet u rekening houden met een aantal zaken. Het materiaal waarmee er afgetimmerd word moet natuurlijk te stukadoren zijn denk hierbij aan stucplaten, AK platen, gipsplaten. Voorbeelden van materialen die niet gestukadoord kunnen worden zijn hout of MDF. De aangebrachte wanden en plafonds moeten aan een aantal eisen voldoen. Wij noemen dit de richtlijnen van het TBA (technisch bureau voor afbouw) hier kunt u ook vinden hoe het afgewerkt moet worden. Om een aantal voorbeelden te noemen: - De wanden en plafonds moeten goed vast zitten (ze mogen niet bewegen als je er tegen aan duwt) - De kopse kanten van de gipsplaten mogen aan grenzend zijn maar aan de zijkanten moet er een beetje ruimte tussen zitten. Zodat er geen spanning op de platen word uitgeoefend tijdens de werking ervan. (wand dan kan het gips gaan scheuren) - De naden van de platen mogen niet allemaal aangrenzend zijn. Deze moeten op de zelfde manier worden aangebracht als bijvoorbeeld een gemetselde wand zodat je geen dubbele kieren hebt. - Als u er voor kiest de rachels in de lengte van het plafond te plaatsen dan moeten de platen er andersom op gemonteerd worden (in de breedte) - Tussen elke rachel moet 30cm ruimte zitten en als u gebruikt maakt van stucplaten 40cm.a Indien de richtlijnen niet worden toegepast kan het zijn dat: - Er door teveel spanning tussen de platen scheurvorming ontstaat - Indien er teveel speling in de platen zit kan het zo zijn dat door het aanbrengen van de gips laag (veel gewicht) de platen gaan uithangen waardoor je geen vlak plafond meer hebt. - Hier onder vind u een link naar de website van het TBA: TBA-richtlijn-1.1.pdf (tbafbouw.nl)
door Roel van Egten 08 feb., 2023
Raapwerk techniek in de nieuwbouw en renovatie van uw woning
door Roel van Egten 01 feb., 2023
Wat zijn de verschillen?
Share by: