Wat is raapwerk en wanneer wordt gebruikt?

Roel van Egten • feb. 08, 2023

Raapwerk techniek in de nieuwbouw en renovatie van uw woning

Raapwerk is een term uit de stukadoorswereld die verwijst naar het aanbrengen van een dikke laag gips of specie op een muur, vloer of plafond. Dit raapwerk dient als basis voor de uiteindelijke afwerking van de wand of vloer. Het is een veelgebruikte techniek in de bouw- en renovatiebranche en wordt toegepast in zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten.


Wanneer raapwerk nodig is

Raapwerk wordt vooral toegepast op ondergronden die niet vlak genoeg zijn om direct te betegelen of af te werken met stucwerk. Dit komt bijvoorbeeld voor bij oude woningen waar de muren niet meer helemaal recht zijn of waar de bakstenen zijn beschadigd. Ook bij nieuwbouwwoningen kan het nodig zijn om raapwerk toe te passen, bijvoorbeeld bij ruwe betonnen wanden die nog niet afgewerkt zijn.


Het aanbrengen van raapwerk

Raapwerk wordt in een aantal stappen aangebracht. Allereerst wordt de ondergrond gecontroleerd en eventueel voorbereid door het verwijderen van oud stucwerk of loszittende delen. Daarna wordt de oppervlakte geschuurd, zodat de nieuwe laag gips of specie goed hecht aan de ondergrond.


Vervolgens wordt het raapwerk aangebracht. Dit gebeurt meestal in twee of drie lagen, afhankelijk van de dikte van het raapwerk dat nodig is. Na elke laag wordt het raapwerk glad gestreken met een raapspaan of een speciaal stukadoorsgereedschap. Het is belangrijk dat het raapwerk goed droogt voordat het verder wordt afgewerkt. Dit kan enkele dagen tot een week duren, afhankelijk van de omstandigheden.


Afwerking van raapwerk

Wanneer het raapwerk volledig is gedroogd, kan het verder worden afgewerkt. Vaak wordt er eerst nog een dunne laag stucwerk aangebracht om de ondergrond helemaal vlak te maken. Daarna kan de muur of vloer verder worden afgewerkt, bijvoorbeeld met tegels, sierpleister of betonlook.


Raapwerk heeft als voordeel dat het een zeer solide en sterke basis vormt voor verdere afwerking. Het zorgt voor een vlakke ondergrond en verbergt oneffenheden of beschadigingen in de oorspronkelijke ondergrond. Raapwerk is dan ook vaak de beste oplossing wanneer er sprake is van grotere oneffenheden of scheefstand.

Raapwerk kan ook worden toegepast om de akoestiek in een ruimte te verbeteren. Door het aanbrengen van dikke lagen gips ontstaat er een dikkere wand of plafond, wat kan bijdragen aan een betere geluidsisolatie.


door Roel van Egten 28 jan., 2024
De term saus klaar.
door Roel van Egten 27 jan., 2024
Het stukadoren van de keuken
door Roel van Egten 11 jun., 2023
Hier onder leest u welke voorbereidingen getroffen dienen te worden voor de stukadoor zijn werkzaamheden kan uitvoeren.
door Roel van Egten 31 mrt., 2023
Wat is Latexspuiten en wat kost het?
door Britney Malalasekera 19 mrt., 2023
Uw nieuwbouw woning dunpleisteren
door Britney Malalasekera 16 mrt., 2023
Kosten per vierkante meter stucwerk
door Britney Malalasekera 11 mrt., 2023
Wie zijn wij en wat doen wij.
door Britney Malalasekera 11 mrt., 2023
 U wilt spotjes in het plafond, u wilt die balken op het plafond weg werken of u wilt van de leidingen die in het zicht zitten af. Daarom heeft u er voor gekozen om een verlaagd plafond of een voorzet wand te laten plaatsen. Om deze vervolgens strak af te werken door middel van stukadoren. Om dit te kunnen doen moet u rekening houden met een aantal zaken. Het materiaal waarmee er afgetimmerd word moet natuurlijk te stukadoren zijn denk hierbij aan stucplaten, AK platen, gipsplaten. Voorbeelden van materialen die niet gestukadoord kunnen worden zijn hout of MDF. De aangebrachte wanden en plafonds moeten aan een aantal eisen voldoen. Wij noemen dit de richtlijnen van het TBA (technisch bureau voor afbouw) hier kunt u ook vinden hoe het afgewerkt moet worden. Om een aantal voorbeelden te noemen: - De wanden en plafonds moeten goed vast zitten (ze mogen niet bewegen als je er tegen aan duwt) - De kopse kanten van de gipsplaten mogen aan grenzend zijn maar aan de zijkanten moet er een beetje ruimte tussen zitten. Zodat er geen spanning op de platen word uitgeoefend tijdens de werking ervan. (wand dan kan het gips gaan scheuren) - De naden van de platen mogen niet allemaal aangrenzend zijn. Deze moeten op de zelfde manier worden aangebracht als bijvoorbeeld een gemetselde wand zodat je geen dubbele kieren hebt. - Als u er voor kiest de rachels in de lengte van het plafond te plaatsen dan moeten de platen er andersom op gemonteerd worden (in de breedte) - Tussen elke rachel moet 30cm ruimte zitten en als u gebruikt maakt van stucplaten 40cm.a Indien de richtlijnen niet worden toegepast kan het zijn dat: - Er door teveel spanning tussen de platen scheurvorming ontstaat - Indien er teveel speling in de platen zit kan het zo zijn dat door het aanbrengen van de gips laag (veel gewicht) de platen gaan uithangen waardoor je geen vlak plafond meer hebt. - Hier onder vind u een link naar de website van het TBA: TBA-richtlijn-1.1.pdf (tbafbouw.nl)
door Roel van Egten 01 feb., 2023
Wat zijn de verschillen?
door Roel van Egten 30 jan., 2023
Een professioneel stukadoorsbedrijf
Share by: